Elshof

Elshof is een helderrode, niet gestreepte mutant van het ras Elstar. De appel is middelgroot en heeft een rode blos. De appels hebben een uitstekende aroma en goede balans tussen zoet en zuur. Dit smaakprofiel wordt door veel consumenten gewaardeerd. De kwaliteit van de appels is goed. Elshof is een middentijds afrijpend ras.

VRUCHTKWALITEIT

De vruchten van Elshof zijn helderrood met een gele ondergrondkleur. Slechts sporadisch komen er enkele chimaeren op de vruchten of enkele vruchten met wat terugloop in vruchtkleur voor. De rode blos beslaat 50% to 75% van de schil.

BLOEI EN PLUKPERIODE

Elshof is tamelijk laat bloeiend. Het stuifmeel is doorgaans goed. Er is zelfs enige zetting na zelfbestuiving, maar kruisbestuiving voldoet beter. De vruchten zijn in september oogstrijp. Het pluktijdstip is sterk afhankelijk van de beoogde bewaarmethode en bewaartijd. Doorplukken is gewenst. Elshof is weinig gevoelig voor late val.

PRODUCTIVITEIT, BEWARING

De productie van Elshof is vrij vroeg en goed. Wel is er een neiging tot beurtjaren. Daarom moet er op tijd worden gedund wat ook ten goede komt aan de vruchtmaat. De houdbaarheid van Elshof is vrij goed. In de koelcel bij 1˚C kan Elshof worden bewaard tot in februari. In ULO condities kan de bewaring worden verlengd tot in april. Langere bewaring leidt vaak tot vruchten met een korte shelf life. Rijpe appels zijn niet geschikt voor bewaring.

ZIEKTEGEVOELIGHEID

Elshof is vatbaar voor schurft (Venturia inaequalis), meeldauw (Podosphaera leucotricha) en vruchtboomkanker (Nectria galligena). Doordat bladval zeer laat intreedt moeten bespuitingen tegen vruchtboomkanker ook op een wat later tijdstip worden uitgevoerd.

TEELTERVARINGEN

Elshof is in Noordwest Europa goed te telen. Elshof wordt veel geteeld in Nederland en Noord-Duitsland, vanwege de wat betere kleuring dan Red Elstar in omstandigheden met wat minder licht. De bomen zijn echter doorgaans vrij groeikrachtig en moeten goed onderhouden moeten worden. Er wordt vrij veel aandacht gevraagd voor snoei en vruchtdunning. Er is ondertussen veel teeltervaring bij telers en voorlichters.

Elshof is kwekersrechterlijk beschermd en onder licentie in de handel.

Geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van onze rassen?
Neem gerust
contact met ons op
Stuur Fresh Forward een bericht!