Bellida

Bellida is een appelras met een uitstekende zoete smaak. De appel heeft een aantrekkelijke glanzende groengele kleur met een rode blos (50-75%). De kwaliteit van de appel is goed. Het ras is een kruising tussen Idared en Elstar. Bellida is een middentijds afrijpend ras, met een pluk ongeveer een week na die van Elstar.

VRUCHTKWALITEIT

De vruchten van Bellida hebben een groengele ondergrond, een rode blos en hebben een goede zoete smaak. De smaak is te vergelijken met die van Gala, alleen is Bellida iets harder en sappiger. De appels zijn iets afgeplat, tamelijk groot en hebben een mooie gladde schil. Ze zijn vergelijkbaar met die van Idared, alleen is Bellida iets groter. De structuur van de appel is knapperig. Bij het doorsnijden heeft Bellida tamelijk wit vruchtvlees, dat na blootstelling aan de lucht nog lang fris van kleur blijft.

BLOEI

De bloei van Bellida is gelijk met Idared en vier dagen eerder dan die van Golden Delicious. Goede bestuiversrassen voor Bellida zijn o.a. Santana, Cox, Braeburn en Elstar.

PRODUCTIVITEIT

De productie van Bellida is uitstekend. Ook het uitstalleven is goed. Bellida wordt een week tot tien dagen later geplukt dan Elstar, maar een paar dagen eerder dan Golden Delicious. De bewaarbaarheid is beter dan die van Elstar. In ULO kunnen de appels worden bewaard tot eind maart. In een CA-ruimte tot eind april.

ZIEKTEGEVOELIGHEID

Bellida is niet erg vatbaar voor schurft (Venturia inaequalis), meeldauw (Podosphaera leucotricha) en vruchtboomkanker (Nectria galligena).

TEELTERVARINGEN

Bellida is in Nederland, Denemarken en Noord- Duitsland goed te telen. Het is een makkelijk te telen ras. Het zijn rustige bomen, met een aparte bladstand. Het is belangrijk dat de bomen goed in balans blijven, omdat Bellida gevoelig is voor beurtjaren. Daarom moet veel aandacht besteedt worden aan het dunnen en snoeien van de bomen.

Bellida is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.

Geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van onze rassen?
Neem gerust
contact met ons op
Stuur Fresh Forward een bericht!