Elise

Elise is een productief appelras in het segment van Jonagold. Elise heeft geen last van beurtjaren en is een rustige groeier. De mooie appels hebben een zeer goede, frisse smaak.

Vruchtkwaliteit

Elise appels zijn vrij groot, meestal kegelvormig. De vrucht heeft een egaal donkerrode blos (50-75%) op een geelgroene ondergrond met duidelijke lenticellen. De vruchten blijven zelfs bij overproductie een mooi formaat
houden. De smaak van de appels is zeer goed. Ze zijn knapperig en hebben goed aroma en suikergehalte.

Bloei en plukperiode

Elise bloeit redelijk laat. De bloeiperiode is gelijk met die van Elstar en Golden Delicious. Het juiste pluktijdstip is twee weken na Elstar. Kruisbestuiving is noodzakelijk. Goede bestuivers zijn bijvoorbeeld: Elstar, Golden Delicious en Fiesta.

Productiviteit

Elise is een productief ras en is niet gevoelig voor beurtjaren. Elise heeft een lange houdbaarheid, de appels zijn tot maart te bewaren in een mechanisch gekoelde cel. In een ulo-cel is de houdbaarheid langer. Een niet te lage temperatuur (circa 4˚C), 1% O2, 1% CO2 lijken daarbij optimaal.

Ziektegevoeligheid

Het ras is weinig vatbaar voor meeldauw, matig vatbaar voor schurft, maar nogal vatbaar voor vruchtboomkanker. Elise is matig vatbaar voor zwarte stippen op de schil. De stippen lijken een beetje op Jonathanspot. De kankergevoeligheid en de stippen vallen overigens in het niets bij de positieve eigenschappen van het ras; de uniforme vruchten met de goede smaak, goede houdbaarheid en het uitstekend uitstalleven.

Teeltervaringen

Door de rustige groei vragen de bomen doorgaans maar weinig snoeiarbeid en geven ze toch een regelmatige productie. Elise is matig groeikrachtig en heeft een redelijke horizontale takinplant.

Elise is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.

Geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van onze rassen?
Neem gerust
contact met ons op
Stuur Fresh Forward een bericht!