Sonata

Sonata is de perfecte aardbei: een zeer smakelijke en mooie vrucht. Deze middentijdse éénmaaldrager heeft een uitstekende vruchtzetting en brengt prachtige, uniforme vruchten voort. De smaak van Sonata stelt nooit teleur. De opbrengst ligt hoog met een groot percentage eerste kwaliteit vruchten. Het ras is geschikt voor uiteenlopende teelten van Scandinavië tot de Alpen landen.


De rasbeschrijving van Sonata in PDF vindt u hier.

Heerlijke vruchten

Sonata staat garant voor sappige aardbeien met een zoete smaak en een duidelijk aardbeiaroma. Typerend voor Sonata zijn de conische vorm, oranjerode kleur en het mooie kroontje. De stevige vruchten behouden ook bij bewaring hun mooie glans.

Bloei en pluk

Sonata levert bloemen van een goede kwaliteit. De bloei- en de oogstperiode komen overeen met die van Elsanta, waarbij Sonata een betere oogstspreiding heeft. De trossen blijven meestal net onder het blad. De vruchten zijn goed bestand tegen regen en scheuren niet snel. Wel is Sonata wat kwetsbaarder bij warm weer. Dit is goed op te vangen met een hogere plukfrequentie en door te oogsten als de vruchten nog oranje zijn. Na het plukken kleuren de vruchten nog even door.

Hoge productiviteit

De opbrengst van Sonata ligt hoog, met name door het grote percentage eerste kwaliteit vruchten. Sonata plukt makkelijk en vraagt dan ook weinig sorteerarbeid. Op arbeidskosten kan daardoor aanzienlijk worden bespaard. Bij vervroeging is er nauwelijks opbrengst- of kwaliteitsverlies.

Bemesting en gewasverzorging

Zowel op het vermeerderingsveld als in de productieteelt heeft Sonata een grote behoefte aan magnesium, mangaan en ijzer. Het ras is weinig gevoelig voor meeldauw (Podosphaera aphanis). Stengelbasisrot (Phytophthora cactorum) vraagt met name bij de opkweek van trayplanten extra aandacht: naast bestrijding zijn ook preventieve maatregelen belangrijk. In de volle grond moet op de juiste diepte worden geplant, omdat de planten een betrekkelijk kort rhizoom hebben. Wat betreft vruchtrot (Botrytis) en wortelrot (Rhizoctonia) komt het aan op een goede preventieve behandeling vanaf bloei tot oogst. Met name in de tunnelteelt en doorteelt.

Teeltervaringen: brede inzetbaarheid

In de verschillende soorten teelten brengt Sonata prachtige, goedsmakende aardbeien voort. Het ras wordt veel ingezet bij vroege teelten en de eerste gekoelde teelten. Sonata laat zich goed vervroegen door afdekken met folie. Voor verlating met stro is zij minder geschikt. In de normale teelt en die met frigoplanten ontwikkelt Sonata een zwaar gewas. Onder glas wordt zij vooral toegepast in de vroege stookteelt. Ook in de belichte teelt presteert Sonata uitstekend. Voor deze beide kasteelten is het ras uitermate geschikt vanwege haar zeer goede vruchtzetting en hoge productie. Omdat Sonata geen misvormde vruchten geeft, is het rendement hoog. Een vroege planting in de doorteelt eind juli/begin augustus geeft voldoende doorkleuring. Het geeft tevens de mogelijkheid om de planten voldoende kou te geven voor een goede strekking in het voorjaar. Sonata is weinig gevoelig voor vorst en daardoor ook geschikt voor de teelt in Scandinavië.

Kortom; Sonata is een breed inzetbaar ras met prachtige vruchten en een heerlijke smaak.

Sonata is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.

Geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van onze rassen?
Neem gerust
contact met ons op
Stuur Fresh Forward een bericht!