Rumba

De zomer begint swingend met Rumba. Vanaf mei liggen de felrode aardbeien te flonkeren in het schap. Ze zijn een streling voor het oog. De mooie, uniforme vruchten zijn smakelijk en de goede houdbaarheid zorgt voor lang genieten. Voor de teler en retailer is het ras zeer interessant vanwege zijn vroegheid. Rumba is bovendien een sterk ras, bij uitstek geschikt voor de Noord- en Midden-Europese vollegronds- en tunnelteelt.


De rasbeschrijving van Rumba in PDF vindt u hier.

Goede vruchtzetting en vroege oogst

De bloei begint vroeg in het seizoen met 5 à 6 bloemen per tros. De goed ontwikkelde meeldraden leveren volop stuifmeel voor een zeer goede vruchtzetting. Van misvormde vruchten is dan ook nauwelijks sprake.

De oogst van Rumba ligt 5 à 6 dagen voor Sonata en kan in de vollegrond met 4 tot 7 dagen vervroegd worden door de planten af te dekken. De vruchten worden bij voorkeur om de 2 à 3 dagen geplukt.

Uitstekende vruchtkwaliteit

Rumba-aardbeien zijn felrood van kleur en hebben een sterke glans; ook na enkele dagen bewaring. De vruchten zijn sappig, smakelijk en groot. Het gemiddeld vruchtgewicht van Rumba is hoog. Ook later in het seizoen blijven de vruchten mooi van formaat. Opvallend is de grote mate van uniformiteit en glans; voor consumenten is het een aantrekkelijke aardbei.

Lange en gelijkmatige oogst

Rumba produceert gelijkmatig over een lange periode en kent geen piekproductie zoals andere vroege rassen. Dit resulteert voor de teler in een hogere opbrengst. Door de compacte, maar open planten met mooi ontwikkelde bloemstengels, zijn de aardbeien makkelijk te plukken. Daarnaast zorgt de goede vruchtzetting voor weinig sorteerarbeid.

Weinig gevoelig voor ziekten

Het gewas is zeer vitaal, ziekten maken weinig kans. Waar Honeoye gevoelig is voor stengelbasisrot (Phytophthora cactorum) en verwelkingsziekte (Verticillium dahliae), heeft Rumba weinig last van beide ziekten. Ook is Rumba weinig gevoelig voor meeldauw (Podosphaera aphanis). Net als andere rassen moet Rumba wel preventief worden behandeld tegen vruchtrot (Botrytis cinerea) en wortelrot (Rhizoctonia), maar is duidelijk minder vatbaar voor vruchtrot dan Clery.

Teeltervaringen

Rumba neemt makkelijk voeding op, wat resulteert in een evenwichtige plant met donkere, glanzende bladeren.

De resultaten van Rumba in tunnelteelten zijn zeer positief. Voor een optimaal resultaat zijn ventilatie en een goed watermanagement belangrijk.

Door de hoge koudebehoefte en goede regenbestendigheid is Rumba tevens een uitstekend ras voor de vollegrondsteelt. Ook is het ras vrij goed bestand tegen wintervorst, hoewel het raadzaam is de planten tegen vorst af te dekken, met name in tweejarige teelten.

De trossen komen voldoende ver uit de plant, maar zijn niet te lang. Dit geeft in het bloeiseizoen wat bescherming tijdens nachtvorst en regen.

De belangrijkste eigenschap van Rumba is de vroegheid. Met Rumba komen vroeg in het seizoen mooie en aantrekkelijk glanzende aardbeien op de markt.

Rumba is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.

Geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van onze rassen?
Neem gerust
contact met ons op
Stuur Fresh Forward een bericht!