Opera

Opera is een ras uit het eenmaaldragers programma van Fresh Forward. In Opera worden een aantal uitzonderlijke kenmerken gecombineerd zoals een grote vruchtmaat, prachtige glans en een zeer hoge plukefficiëntie. Dit maakt het ras een uitstekend alternatief voor Elsanta in een (bedekte) teelt op stelling.


De rasbeschrijving van Opera in PDF vindt u hier.

Teelt

Opera is een middentijdse eenmaaldrager die een vergelijkbare start van de oogstperiode heeft als Elsanta. De verzorging van het gewas vraagt weinig arbeid. Door haar lange bloemstelen en opgaand gewas, zijn de trossen makkelijk door te halen. Ook geven de planten weinig werk bij het opschonen. De bijen en hommels vliegen graag op de stuifmeel rijke bloemen. De lange bloemstelen komen mooi gespreid uit de plant en zorgen daardoor voor een zeer goede oogstspreiding. Ook de laatste vruchten aan de plant blijven groot van maat. Daardoor heeft Opera een lange oogstperiode. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt van het begin tot het einde van de oogst zeer hoog. Dit maakt Opera tot een ras met een hoog aandeel eerste klas aardbeien en een zeer hoge plukefficiëntie. Het gewas is vitaal; ziekten maken weinig kans. Opera is weinig gevoelig voor zowel stengelbasisrot (Phytophthora cactorum) als meeldauw (Podosphaera aphanis).

Zomerteelt op stelling:

Het ras is voornamelijk geschikt voor een teelt op stellingen. In de stellingteelt behoudt Opera ook bij zomerse temperaturen haar maat, smaak en glans. Opbrengst en vruchtgewicht liggen aanzienlijk hoger dan bij Elsanta. Hierdoor wordt er ook een hoger plukrendement behaald.

Ervaringen in doorteelt:

De afgelopen jaren zijn er met Opera goede ervaringen in de doorteelt opgedaan. Opera heeft een lagere koudebehoefte dan Elsanta, strekt makkelijker en geeft minder vruchtmisvorming in het voorjaar. Opera heeft een grotere behoefte aan sporenelementen, met name zink, ijzer en mangaan. Vanaf de bloei wordt er een hoge kalibemesting geadviseerd om de vruchtkwaliteit te waarborgen.

Afzet

Opera maakt aantrekkelijke grote, sappige en intens rode vruchten die sterk glanzen en goed bewaarbaar zijn. Voor de handel is de mooie uitstraling van Opera een pluspunt.

Opera is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.

Opera is verkrijgbaar bij:
Geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van onze rassen?
Neem gerust
contact met ons op
Stuur Fresh Forward een bericht!